POSKRBITE ZA VARNOST VAŠEGA DOMA PRED DOPUSTI

POSKRBITE ZA VARNOST VAŠEGA DOMA PRED DOPUSTI

Pred odhodom na zaslužen dopust poskrbite tudi za varnost doma. Najpogostejša napaka je puščanje ključev vhodnih vrat pod predpražnikom ali v cvetličnem lončku. Danes namreč že vsak vlomilec pozna takšna skrivališča. Če se za dlje časa odpravljate na počitnice, upoštevajte naslednje previdnostne ukrepe.

V času odsotnosti zaradi letnega dopusta je včasih hiša prazna tudi po teden dni ali več. Pred odhodom zato vedno premislite, komu razlagate svoje načrte. O načrtih za dopust se raje ne pogovarjate z manj znanimi sosedi in sodelavci ter ne spreminjate sporočila na telefonski tajnici ali objavite podatkov v socialnih omrežjih, kdaj in za koliko časa boste odsotni.

Seveda pa lahko nekateri znaki razkrijejo, da vas ni doma, zaradi česar jih poskušate zakriti. Na primer, če se bo časopis nabiral pred vašimi vrati oziroma v poštnem nabiralniku ali zelenica pred hišo ne bo pokošena dlje časa, bo mimoidoči nepridiprav kaj hitro ugotovil, da vas ni doma. Prosite bližnjega soseda ali dobrega prijatelja, naj vam pokosi travo, časopis pa v tem času začasno odjavite ali poprosite soseda, da vam prazni nabiralnik.

Pred odhodom ne pozabite zapreti ter zakleniti vseh oken in vrat. Če imate garažo, primerno zaklenite tudi to, saj nočete pustiti tatovom proste poti do vašega doma. Bližnjemu sosedu pustite tudi telefonsko številko, na kateri boste dosegljivi, da vas lahko obvesti, če je kaj narobe.

Vključite varnostni sistem, ko odidete od doma. O odhodu obvestite tudi varnostno službo, ki skrbi za intervencije v vašem domu. Sporočite jim, kje  vas lahko prikličejo v nujnem primeru.

 

Praktični nasveti

Napotki in opravila pred odhodom na dopust:

  • Dogovorimo se z nekom, ki mu zaupamo, za redno praznjenje poštnega nabiralnika, občasno odpiranje oken, spreminjanje lege senčil in rolet, parkiranje na dvorišču, sušenje perila.
  • Poskrbimo za namestitev časovnih stikal, na katera priklopimo luči, radio ipd., da se ob naključno izbranem času vklopijo.
  • Uredimo okolico: pokosimo travo, umaknemo predmete, ki bi jih vlomilci lahko uporabili (lestve, orodje ipd.).
  • Ne puščamo ključev na “skritih” mestih.
  • O odhodu obvestimo le osebe, ki jim zaupamo.
  • Pred odhodom zapremo ventile za vodo in plin ter odklopimo električne aparate iz omrežja.
  • Ne napovedujemo ali nakazujemo svoje odsotnosti na telefonskih odzivnikih, na socialnih omrežjih (Facebook, Netlog ipd.) in na odzivnikih na spletno pošto. Telefon utišamo, da izven objekta ne bo slišno zvonjenje v prazno.
  • Vredne stvari in večje količine denarja shranimo na varno mesto. Za vsak slučaj fotografiramo nakit, umetnine in druge vrednejše predmete.
  • Ne pozabimo vklopiti alarmnega sistema!